PO: Váli Péter

Váli Péter
Gitár

Hát igen. Ismét egy bemutatkozó szöveg. Ezen az oldalon már sokféle dumával próbáltam bemutatni magam a figyelmes olvasónak, hátha érdeklődik. Tisztában vagyok azzal, hogy egy ilyen önértékelés, önjellemzés mit jelent: semmit és mindent. A belül rejlő egó leképezi önmagát a világ minden egyes mozzanatában, és így a semmit nem írás ugyanolyan beszédes tud lenni néha. Mindettől függetlenül többre tartom azokat a próbálkozásokat, amelyek nem a megfogalmazatlansággal, hanem éppen ellenkezőleg: a megfogalmazással tüntetnek valami ellen, mellett. Hiszem, hogy a valódi értékteremtés időkön átívelő örökkévalósága éppen bizonyos formák kényszerű betartása, betartatása miatt adódik. Hiszem, hogy az a kényszer-szerű munka, amely a mondanivalót például vers, festmény, zene formájába préseli, képes csak a tartalom konzerválására.

Esetünkben is valami hasonló zajlik. A Pannonium Orchester, mint alkotó közösség nem a zenéről szól. A Pannonium Orchester egy filozófia - Egy olyan filozófia, ami jobbítani, előre mozdítani kíván. És ebben az esetben a 'jó' és az 'előre' szinte teljesen mindegy, hogy merre mutat. Ha a hallgató felismeri, megérti az üzenetet, akkor már nincs szükség irányultságra. A gondolkodó, válaszadásra képes egó kijelöli a saját útját.

Így hát nekünk nem csak zenélnünk nehéz. Az eljátszott zene szintén csak az egó egy megjelenési formája - nekünk élni is sokkal nehezebb. Keresni az élet miértjeit, és a miértekre a válaszokat, a válaszok közötti összefüggéseket. Nem vagyunk okosabbak, bölcsebbek, műveltebbek senkinél, és ez rám hatványozottan igaz. Viszont nem is tudunk kérdések nélkül elfogadni dolgokat.

És hogy ne csak általánosságban beszéljek, és főleg ne másokról, hadd ajánljam a lenti kép alatt található oldalt. Olvassátok el a képekhez tartozó szövegeket, keressetek köztük kapcsolatokat. És ha összeállt valami, szóljatok. Szívesen beszélgetek bárkivel méréstechnikáról, filozófiáról, matematikáról, és közgazdaságtanról. A többi azt hiszem nem is érdekes.

Image

E-mail: valipeter@icloud.com

Főoldal Pannonium Orchester honlap, www.pannonium.hu Infó