PO: Quo Vadis?

Quo Vadis?

A 'Quo Vadis?' a második albumunk, amely szinte teljes egészében 2001-02-ben, az 'Éjjel, távol' első felvétele után, talán a zenekar legtermékenyebb szakaszában íródott. 2002 nyarán láttunk neki a stúdiótevékenységnek, amelyet kevés próba előzött meg. Részint emiatt, másrészt az állandó fejlődésből eredő változtatások miatt a húsz(!) évvel korábban felvett 'Quo Vadis?'-t a megjelenésekor hallgatva gyakran mondogattuk, hogy "na, már ezt és azt is teljesen másképp játsszuk vagy kéne játszanunk". Persze a témák, a motívumok és a szerkezet megmaradt, de a most végre kiadásra is megérett változaton sok minden másképp szólal meg, mint akkor, egyrészt a rendelkezésünkre álló stúdiótechnika, másrészt az új éneksávok, harmadrészt pedig a lemezre pakolt "effektréteg" miatt.

A 'Quo Vadis?' egy tézis-antitézis-szintézis vázra épített keretes konceptalbum, lazán egymásba fonódó, egymásra utaló dalokkal és a szövegekben előforduló gondolatokhoz kötődő zenével. A szövegek társadalmi témájúak, a fogyasztói társadalmat, a globalizációt és a liberalizmust félre(túl-)értelmező embereket kritizálva mutatják be korunk és világunk tipikus szociális problémáit, utalva a "modern", urbanizálódott ember és a környezet (természet) nem túl jó kapcsolatának kérdéskörére is.

Mindezt több helyen szinte csapongó zene kíséri, amely alapvetően a kapkodó, felszínes kultúráról szóló szöveget támasztja alá, a visszatérő gondolatokat (menés, rohanás, pusztulás) motívumokkal jelezve, némelykor tisztán zenei eszközökkel utalva a mondanivalóra.

A 'Quo Vadis?' összességében egy nagyrészt tudatosan szerkesztett, tárgyilagosabb, gondolatibb zene, éles hangú kritikákat megfogalmazó, többrétegű (biblikus, szociálpszichológiai, környezetvédő) szövegekkel.

Az album dalainak demói meghallgathatók a Média > Zene fül alatt.

A számok szövegei letölthetők a Média > Szöveg fül alatt.

Tagok:
Fábián Attila - billentyűs hangszerek
Fábián Csaba - basszus, vokál
Simon Ervin - ütős hangszerek
Torma Ákos - producer, szövegek, ének, akusztikus gitár, mandolin
Váli Péter - gitár, szintetikus hangszerek, vokál

Közreműködik Leitner József Tamás furulyán.

Rövid technikai beszámoló a felvétel körülményeiről.

Pannonium Orchester honlap, www.pannonium.hu Infó