PO: Quo vadis?

Quo vadis?

A 'Quo vadis?' a második albumunk, amely teljes egészében 2001-02-ben, az Éjjel távol első felvétele után, talán a zenekar legtermékenyebb szakaszában íródott. Az első Éjjel távol felvétele után egy évvel, 2002 nyarán láttunk neki a stúdiótevékenységnek, amelyet kevés próba előzött meg. Részint emiatt, másrészt az állandó fejlődésből eredő változtatások miatt az öt éve felvett Quo vadis-t ma hallgatva gyakran mondogatjuk, hogy "na, már ezt és azt is teljesen másképp játsszuk". Persze a témák, a motívumok és a szerkezet megmaradt, csak már sokminden másképp szólal meg, mint akkor.

A Quo vadis egy keretbe foglalt konceptalbum, szorosan egymásba fonódó és egymásra utaló dalokkal és a szövegekben előforduló gondolatokhoz kötődő zenével. A szövegek társadalmi témájúak, a fogyasztói társadalmat, a globalizációt és a liberalizmust félreértelmező embereket kritizálva mutatják be korunk tipikus szociális problémáit, utalva a "modern", urbanizálódott ember és a környezet (természet) nem túl jó kapcsolatának kérdéskörére is.

Mindezt elgondolkodtatóan komplex zene kíséri, amely a ciklusban majdnem mindig a szöveget támasztja alá, a többször visszatérő gondolatokat motívumokkal jelezve, némelykor tisztán zenei eszközökkel utalva a mondanivalóra.

A Quo vadis összességében egy nagyrészt tudatosan szerkesztett, tárgyilagosabb, gondolatibb zene, éles hangú kritikákat megfogalmazó, többrétegű szövegekkel.

'Quo vadis?':
1. Az elnémult falu (Instrumentális)
2. Hová mégy?
3. A baj nem jár egyedül
4. Dísz és szemét
5. Idő és pénz
6. Leonardo
7. Megmérettettél
8. A szavak kimondattak

Az album dalainak demói meghallgathatók a Média > Zene fül alatt.

A számok szövegei letölthetők a Média > Szöveg fül alatt.

Tagok:
Fábián Attila - billentyűs hangszerek, vokál
Fábián Csaba - basszus, vokál
Simon Ervin - dob és perka
Torma Ákos - akusztikus gitár, mandolin, ének, szöveg
Váli Péter - gitár

Közreműködik Leitner József Tamás furulyán.

Főoldal Pannonium Orchester honlap, www.pannonium.hu Infó