PO: Éjjel, távol

Éjjel, távol

Az 'Éjjel távol' a legkorábbi albumunk. Ezen szerepelnek a legrégebbi dalok, amelyek közül néhánynak a szövege már több, mint 10 éve Ákos íróasztalfiókjában hevert. Bár az első változatot már 2001-ben rögzítettük, a véglegesnek szánt stúdiófelvételt 2003-ban készítettük el. (A keverés elhúzódása miatt ezt a verziót 2005-től tekintjük véglegesnek. /VP)

Mivel a zenekar alakulására is 2001-re tehető, a dalokat csak ezután kezdtük kidolgozni. Időközben a tagcserék, az új hangszerek is változásokat hoztak, tehát összességében elmondható, hogy az 'Éjjel távol' dalai az elsődleges megírásuk óta sokat változtak és mivel ezek a legrégebbiek, ezek azok, amelyeket már a legjobban megérleltünk. Persze, a 2003-as rögzítés után is változtattunk már néhány apróságon, de ez szerintünk az állandó fejlődés következménye, és emiatt sem válik unalmassá ez a zene.

A dalokat nem fogja össze klasszikus értelemben vett koncepció, inkább hangulatukban hasonlítanak egymásra, ez teszi egybefüggő egésszé ezt a ciklust. A szövegek történelmi és társadalmi témákkal egyaránt foglalkoznak, egy-egy példát kiemelve a sokakat érintő, de nem sok jót hozó XX. század végi történelmi és társadalmi folyamatokból, például a "rendszerváltásban" csalódott ember lelkiállapotával, vagy a szocialista néphadseregben szerzett katonaélményekkel. Mérsékelten komplex, könnyen befogadható zene, amelynek alapjait Ákos írta. A kidolgozás és a próbák során persze a többiek is sokat hozzátettek. A hangszerelést igyekeztünk minél változatosabbra alakítani, így került be a hangszerek közé a furulya, a mandolin és a cselló is.

Összességében az Éjjel távol egy érzelmes, hangulati, dallamokban gazdag zenei ciklus, elgondolkodtató történelmi-társadalmi témájú szövegekkel.

A számok szövegei letölthetők a Média > Szöveg fül alatt.

Tagok:
Fábián Attila - billentyűs hangszerek, gitár, vokál
Fábián Csaba - basszus, cselló, vokál
Simon Ervin - ütős hangszerek
Torma Ákos - szövegek, akusztikus gitár, mandolin, ének
Váli Péter - gitár

Közreműködik Leitner József Tamás furulyán.

Rövid technikai beszámoló a felvétel körülményeiről.

Pannonium Orchester honlap, www.pannonium.hu Infó